
Натуралният вкус и по-високото съдържание на хранителни вещества са само част от причините
Природата ни дава хранителните вещества, от които се нуждаем в точното годишно време. Зимата хапваме цитрусови плодове, които са богати на витамин С и ни помагат да се предпазим от настинка и грип.
Плодовете през лятото, съдържащи бета-каротин, ни осигуряват допълнителна защита от UV-лъчите. Храненето със сезонни храни е важно за нашето здраве.
Ето още няколко причини да се храним със сезонни плодове и зеленчуци:
Натурален вкус и свежест
Сезонните храни са по-вкусни и свежи, защото се събират в правилното време и не се излагат на дълги транспортни пътища или консерванти.
По-високо съдържание на хранителни вещества
Те имат по-високо съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти, които са необходими за здравето ни.
Подпомагат местната икономика
Консумирайки сезонни храни, ние подпомагаме местните земеделски производители и стимулираме устойчивото развитие на селското стопанство.
Подпомагат околната среда
Производството на сезонни храни изисква по-малко енергия и ресурси, което намалява въглеродните емисии и натоварването на околната среда.
Подпомагат нашето здраве
Консумацията на разнообразни сезонни храни помага за поддържане на балансиран режим на хранене и усилва имунната система. Затова е важно да се стремим към хранене със сезонни продукти, за да се възползваме от всички ползи, които те предлагат за нашето здраве и благополучие.
Източник: Дарик
Още от Здраве
Ускоряват ли стареенето менопаузата и перименопаузата
Важно е да разбираме тези процеси, за да знаем как да се грижим за себе си
Кога ни “атакува” пролетна алергия
Симптоми и решения
Прекомерното ядене на пилешко засилва риска от рак
Мъжете се оказват по-застрашени